יהודים ספרדים – יותר מששת אלפים אזרחים ישראלים וטורקים רוצים תעודת זהות פורטוגלית

בשנתיים האחרונות, ממשלת פורטוגל בחנה 6,463 בקשות מאזרחים ישראלים וטורקים. 2436 כבר קבלו אזרחות פורטוגלית מתוקף החוק המאפשר זאת ליהודים ספרדים.

ממשלת פורטוגל קיבלה 3,430 בקשות מאזרחים ישראלים ו -3,033 מאזרחים טורקים לקבלת אזרחות פורטוגלית בשנים 2016 ו -2017. מבקשים אלו נהנים מהחוק המעניק אזרחות לצאצאי יהודי ספרד. מספר הבקשות עולה בהתמדה.
נתוני הממשלה מוצגים בדו"ח האחרון לשנת 2017. 28,673 זרים ביקשו אזרחות פורטוגלית בשנת 2017 . 2,539 בקשות הגיעו מישראל (891 בשנת 2016) ו -1,329 מטורקיה (1704 בשנת 2016). עד ה -31 בינואר 2018 קיבלו 2,436 יהודים ספרדים את תעודת הזהות הפורטוגלית שלהם.
שגרירות פורטוגל בתל אביב מטפלת במבקשים רבים הזקוקים לאישור המסמכים הדרושים כדי להגיש בקשה לאזרחות, ומספר זה הולך וגדל, לדברי מתילדה בארטו, דיפלומטית המשרתת בשגרירות. "יש עלייה משמעותית במספר האנשים המגיעים לשגרירות להגיש בקשה לאזרחות, בין אם אישית ובין אם באמצעות עורכי דין. היה זמן שבו חשבנו שזה יקטן, מה שלא קרה, המספרים רק הולכים וגדלים", מדגישה הדיפלומטית. רוב המבקשים הינם מתחת לגיל 50, ורובם ישראלים וטורקים. "הם רוצים דרכון אירופי והאזרחות הפורטוגלית מעניקה להם את האפשרות לנוע באיחוד האירופי; אחרים רוצים לחיות ולהשקיע בפורטוגל ויש חלק שעושה את זה מסיבות סנטימנטליות, כי הם ביקרו בפורטוגל או כי המשפחות שלהם רוצים לשמור על המסורות", מסבירה מתילדה בארטו.

תורגם מהמקור בפורטוגזית הנמצא כאן

יותר מ -37,000 אזרחים זרים ביקשו אזרחות פורטוגלית בשנת 2017

יותר מ -37,000 אזרחים זרים ביקשו אזרחות פורטוגלית ב -2017, עלייה של 5.2% לעומת שנת 2016, לפי שירות הזרים וגבולות (SEF) בדו"ח שהוצג ב -27.6.18.

הדו"ח לשנת 2017 מצביע על כך ששירות הזרים והגבולות הנפיקו 28,673 החלטות אזרחות, אשר מתוכם 27,362 חיוביות ו-1,311 שליליות.
על פי המסמך, אשר הוצג במהלך הטקס לציון 42 שנים לשירות החוץ והגבולות, אלה שקיבלו את רוב האזרחויות הפורטוגליות בשנת 2017 היו ילידי ברזיל (10,805), כף ורדה (3,022), ישראל (2,539), אוקראינה (1,960) ואנגולה (1,613).
ה- SEF גם מציין מקבלי אזרחות ממדינות אחרונת כגון טורקיה (1,329), גינאה ביסאו (1,258), סאו טומה ופרינסיפה (835), הודו (646), מולדובה (438), מרוקו (390), רומניה (358), נפאל (297), פקיסטן (254) ורוסיה (235).
"הגידול הניכר בבקשות לאזרחות מישראל ומטורקיה נובע מהתיקון בתקנות הלאום הפורטוגלית בדבר התאזרחות של זרים אשר הינם צאצאים של היהודים הספרדים הפורטוגלים", נכתב במסמך.
תורגם מהמקור בפורטוגזית הנמצא כאן

אזרחות פורטוגלית ובני זוג

שאלה נפוצה שאנחנו נשאלים, היא מה מעמדו של בן זוג, לאחר שהלקוח מקבל אזרחות פורטוגלית? מטרת פוסט זה להבהיר את הנקודה, ולציין היכן ישנם עדיין סימני שאלה.

  1. זכויות בן זוג הנובעות מחברות פורטוגל באיחוד האירופי

    פורטוגל חברה באיחוד האירופי. באיחוד חברות כיום 28 מדינות: אוסטריה, איטליה, אירלנד, אסטוניה, בולגריה, בלגיה, בריטניה (בתהליך עזיבה), גרמניה, דנמרק, הולנד, הונגריה, יוון, לוקסמבורג, לטביה, ליטא, מלטה, סלובניה, סלובקיה, ספרד, פולין, פורטוגל, פינלנד, צ'כיה, צרפת, קפריסין, קרואטיה, רומניה, שוודיה. המדינות באיחוד מאפשרות לתושבי מדינות אחרות באיחוד לעבוד ולחיות בהן ללא הגבלות. ישנה גם בדרך כלל גישה נוחה יותר לאוניברסיטאות במדינות החברות. לעתים מדובר בתעריף לימודים מופחת או חינמי. זכויות אלו מוענקות גם לבני זוגם של אזרחים פורטוגליים, גם אם הם אינם נושאים אזרחות של האיחוד האירופי. פרוט המצב המשפטי בעניין יש כאן tinyurl.com/ycse2xoj

     

  2. האם העובדה שאחד מבני הזוג קבל אזרחות לפי חוק המגורשים, מעניקה אזרחות אוטומטית לבן הזוג השני?

    לא.

  3. האם העובדה שאחד מבני הזוג קבל אזרחות לפי חוק המגורשים, מאפשרת קבלת אזרחות לבן הזוג השני?

    מי שהיה נשוי לאזרח פורטוגל מעל שלוש שנים, יכול לבקש אזרחות פורטוגלית. הענות לבקשה אינה מובטחת. החוק מחייב הוכחת זיקה לפורטוגל. ידיעת השפה יכולה לעזור. עוד על המצב החוקי ראו כאן www.embassyportugal-us.org/through-marriage/

מקרה מבחן – תמי אשתי
  1. אני קבלתי את האזרחות הפורטוגלית שלי, מכוח חוק המגורשים, ביום 16.9.16. בעקבות קבלת האזרחות שלי, החלטתי להגיש בקשת אזרחות פורטוגלית, כמקרה מבחן, לאשתי תמי. אשתי ילידת ישראל, חייתה כל חייה בישראל, ופולניה מכל הצדדים. תמי בקרה בפורטוגל פעמיים: בשנת 2000 ובשנת 2017.
  2. בפברואר 2017 הוגשה בקשת האזרחות של תמי. לשם גיבוש הזיקה של תמי לפורטוגל צרפנו לבקשה צילומים שלה מהביקורים בפורטוגל. כמו כן, רכשנו כרטיס חברות עבורה בקהילה היהודית בפורטו. החברות כרוכה בדמי חבר (215 יורו ביום כתיבת הפוסט). חברות אפשרית לבני זוג של מקבלי אישור המקור של הקהילה.
  3. בדצמבר 2017 החליט משרד המשפטים שלא להמליץ על מתן אזרחות לתמי. ההחלטה הועברה, על בסיס החומר שהוגש והתייחסות משרד המשפטים להחלטת התביעה הכללית.
  4. באפריל 2018 החליטה התביעה הכללית להתעלם מעמדת משרד המשפטים ולהעניק אזרחות פורטוגלית לתמי. תעודת הלידה הפורטוגלית שלה הונפקה ב 3.4.18.
  5. בביקור הבא שלנו בליסבון (בראשית 2019) נוציא לתמי תז ודרכון.
מה ניתן ללמוד ממקרה המבחן ?

ברור ממקרה המבחן שקבלת אזרחות לבני זוג הינה אפשרית. כמו כן, לפחות כיום, הליך קבלת האזרחות לבני זוג לוקח פחות זמן מהליך המגורשים. סיבה אפשרית הינה כי מספר בני הזוג המגישים בקשת אזרחות, לפחות כרגע, פחות מהרבה ממספר המגורשים.

מה לא ניתן ללמוד ממקרה המבחן?

מדובר במקרה בודד. אין כאן, עדיין, הליך ברור, או מתכון לקבלת אזרחות לבני זוג. נראה שיש משקל גדול לאיזה פרקליט בתביעה הכללית התיק מגיע להחלטה. במקרה של תמי התיק הגיע לפרקליט ליברלי. יש גם פרקליטים יותר שמרנים.

שורה תחתונה
קבלת אזרחות פורטוגלית לבני זוג הינה אפשרית, אך לא וודאית. יש כאן מרכיב סיכון משמעותי שעל המבקש להשלים איתו.

משרדנו מטפל בהגשת בקשות אזרחות פורטוגלית לבני זוג. אנו מבקשים לפנות אלינו בעניין לאחר שאחד מבני הזוג קבל אזרחות פורטוגלית. לא ניתן לפתוח בהליכים קודם לכן.

אזרחות פורטוגלית לקטינים

סוגיה שחוזרת ועולה בשיחות שלנו עם לקוחות היא סוגיית האפשרות של קטינים לקבל אזרחות פורטוגלית. ישנם שני מצבים: קטינים שנולדו לאחר קבלת האזרחות הפורטוגלית על ידי ההורה – במקרה הזה המצב ברור. קטינים אלו הינם אזרחים פורטוגלים לכל דבר. השאלה המורכבת יותר היא מעמדם של קטינים שנולדו להורה לפני שקבל את האזרחות הפורטוגלית. בפוסט זה אנסה להבהיר את המצב המשפטי בעניין. יש נקודות בהן המצב המשפטי ברור לחלוטין. ישנן נקודות אחרות בהן המצב המשפטי אינו ברור לגמרי. האמור כאן משקף את מצב העניינים נכון לכתיבת דברים אלו. מנסיוננו, דברים משתנים.

  1. קטינים אינם רשאים להגיש בקשת אזרחות לפי ההליך של צאצאי המגורשים – החוק הקיים מ 2015, מאפשר לצאצאי המגורשים לקבל אזרחות פורטוגלית בהליך פשוט יחסית. עם זאת, ההליך מאפשר קבלת אזרחות לבגירים בלבד! כלומר, ניתן להגיש בקשת אזרחות רק אם מלאו למבקש 18.
  2. הגשת בקשת אזרחות פורטוגלית לקטינים יכולה להיעשות רק לאחר שההורה מקבל אזרחות פורטוגלית – הליך הגשת בקשת אזרחות פורטוגלית לקטין יכולה להיעשות רק לאחר שההורה קבל אזרחות. כל עוד ההורה לא קבלת אזרחות פורטוגלית, לא ניתן להגיש בקשה עבור הקטין.
  3. הגשת בקשת אזרחות פורטוגלית דורשת (ככל הנראה) הוכחת זיקה של הקטין לפורטוגל – פה המצב המשפטי אינו ברור לגמרי, עקב מספר קטן עדיין של מבקשי אזרחות לקטינים, צאצאי מקבלי אזרחות לפי חוק המגורשים. מהתייעצויות שערכתי עם פקידי ממשל ועם עו"ד בתחום, עולה התמונה הבאה – יש הבדל באופן בו נבחנות בקשות של קטינים בגילאים שונים. ככל שהקטין צעיר יותר, בחינת הזיקה שלו לפורטוגל תהיה סלחנית יותר. יש הבדל בין בחינת תיק של ילד בן שנה, לצעיר בן 16. ככלל אצבע, נראה שילדים מעל גיל 14 יידרשו להראות זיקה משמעותית יותר לפורטוגל מאשר ילדים צעירים יותר. הדרך האפקטיבית ביותר לראות זיקה כזו הינה ידיעת פורטוגזית. מאחר שרוב הקטינים הישראלים בהם נתקלנו לא יודעים פורטוגזית כלל, אנו סבורים שההמלצה הטובה ביותר לקטינים מעל גיל 14 היא להמתין ולהגיש בקשת אזרחות לפי חוק המגורשים כשימלאו להם 18.

הגשת בקשת אזרחות לקטינים מתחת לגיל 14 – מקרה מבחן

  1. אני קבלתי את האזרחות הפורטוגלית שלי, מכוח חוק המגורשים, ביום 16.9.16. בעקבות קבלת האזרחות שלי, החלטתי להגיש בקשת אזרחות פורטוגלית, כמקרה מבחן, לאחד הילדים שלי. בחרתי בנעמי, ילידת 2008. נעמי נולדה בישראל, מתחנכת במערכת החינוך הישראלית, ומעולם לא חיה מחוץ לישראל.
  2. ביום 13.2.17, הגשנו בקשת אזרחות עבור נעמי. נעמי הייתה בת 9 במועד הגשת הבקשה. כדי לגבש זיקה של נעמי לפורטוגל נקטנו במספר פעולות: א. רכשנו כרטיס חברות עבור נעמי בקהילה היהודית בפורטו. הליך הבקשה דומה לזה של קבלת אישור המקור מהקהילה, וכרוך בדמי חבר (215 יורו ביום כתיבת הפוסט). ב. נעמי נרשמה לקורס בפורטוגלית לילדים. ג. צרפנו תמונות מביקור של נעמי בליסבון. המסמכים המוכיחים את הפעולות האלו צורפו לתיק הבקשה.
  3. ביום 19.1.18 קבלה נעמי את האזרחות הפורטוגלית שלה.
  4. ביום 22.3.18, בביקור בליסבון, קבלה נעמי את תעודת הזהות והדרכון הפורטוגלי שלה.
    בעקבות קבלת האזרחות של נעמי, אני עומד להגיש בקשה דומה עבור אחיה התאום.

מה ניתן ללמוד ממקרה המבחן ?
ברור ממקרה המבחן שקבלת אזרחות לקטינים הינה אפשרית. כמו כן, לפחות כיום, הליך קבלת האזרחות לקטינים לוקח פחות זמן מההליך לבגירים. סיבה אפשרית הינה כי מספר הקטינים המגישים בקשת אזרחות, לפחות כרגע, פחות מהרבה ממספר הבגירים.

מה לא ניתן ללמוד ממקרה המבחן?
מדובר במקרה בודד. אין כאן, עדיין, הליך ברור, או מתכון לקבלת אזרחות לקטינים. מהמקרים הספורים הדומים שהוגשו לממשלה, נראה שככל שהקטין צעיר יותר, הניירת הנדרשת להוכחת זיקה לפורטוגל פחותה יותר. כמו כן, נראה שלעתים הממשלה מבקשת, פורמלית או לא פורמלית, שהמבקש יספק ניירת נוספת לחיזוק הזיקה וקוצבת לו זמן לעשות כן. זה דורש תגובה מהירה של המבקש ולעיתים גם יצירתיות.

שורה תחתונה
קבלת אזרחות פורטוגלית לקטינים הינה אפשרית, אך לא וודאית. יש כאן מרכיב סיכון מסוים שעל המבקש להשלים איתו. כמו כן, ייתכן והמבקש יידרש להוסיף ניירת לחיזוק הזיקה של הקטין לפורטוגל. סיפוק דרישה זו כרוך בדרך כלל בהוצאות. כלל, ככל שהקטין צעיר יותר, נראה שדרישת הוכחת הזיקה שלו תהיה נמוכה יותר, אם בכלל.

משרדנו מטפל בהגשת בקשות אזרחות פורטוגלית לקטינים. אנו מבקשים לפנות אלינו בעניין לאחר שההורה קבל אזרחות פורטוגלית. לא ניתן לפתוח בהליכים קודם לכן.

 

 

דרכון פורטוגלי – יתרונות

ישנם מתעניינים שאינם מודעים לכל היתרונות של הדרכון הפורטוגלי. להלן רשימה קצרה:

  1. עיקר היתרונות נובעים מכך שפורטוגל חברה באיחוד האירופי. באיחוד חברות כיום 28 מדינות: אוסטריה, איטליה, אירלנד, אסטוניה, בולגריה, בלגיה, בריטניה (בתהליך עזיבה), גרמניה, דנמרק, הולנד, הונגריה, יוון, לוקסמבורג, לטביה, ליטא, מלטה, סלובניה, סלובקיה, ספרד, פולין, פורטוגל, פינלנד, צ'כיה, צרפת, קפריסין, קרואטיה, רומניה, שוודיה.
    המדינות באיחוד מאפשרות לתושבי מדינות אחרות באיחוד לעבוד ולחיות בהן ללא הגבלות. ישנה גם בדרך כלל גישה נוחה יותר לאוניברסיטאות במדינות החברות. לעתים מדובר בתעריף לימודים מופחת או חינמי.
  2. תור קצר יותר בדרכונים בכניסה לאיחוד. זה רלבנטי במיוחד למי שנוסע הרבה לאירופה.
  3. גישה ללא ויזה או עם תוכנית כניסה מקלה, למדינות מסוימות שלישראלים ישנה דרישה מחמירה יותר: ארה"ב, אוסטרליה וכו'. להשוואת הצורך בויזה בין הדרכון הישראלי לפורטוגלי: tinyurl.com/y96zuzv7
האם אזרחות פורטוגלית באה עם חובת תשלום מס הכנסה בפורטוגל?
הסוגיה העיקרית שמטרידה מגישי בקשת אזרחות פורטוגלית היא סוגיית מס הכנסה. אם אינך תושב פורטוגל, אין מה לדאוג. מס הכנסה בפורטוגל, מוחל על תושבי המדינה. אזרח פורטוגלי שאינו תושב המדינה, אינו חייב בתשלום מס הכנסה בפורטוגל. על עקרונות מס הכנסה בפורטוגל ראה כאן tinyurl.com/yblwa57y